Strona główna / Pszenica Ozima Hybrydowa / HYACINTH
Katalogi
HYACINTH B
Pszenica ozima hybrydowa
Pszenica chlebowa
Chemirol Sp. z o.o. - wyłączny dystrybutor odmiany na terenie Polski
Wczesna i plenna
- Bardzo wysoki potencjał plonowania udowodniony w doświadczeniach Niemieckich (do 107% wzorca), Polskich (109 % średniej) oraz Czeskich (111 % wzorca),
- Wczesne kłoszenie i średnio wczesne dojrzewanie (korzystna długość nalewania ziarna),
- Odporny na Pryszczarka pszenicznego.
HYACINTH F1 jest wcześnie kłoszącą się odmianą pszenicy hybrydowej o bardzo wysokim plonie ziarna (udowodnionym w badaniach BSA 2017-2019, UKZUZ 2018-2019 jak i doświadczeniach SU PL 2020). Jest to odmiana o ponadprzeciętnej zdrowotności oraz odporności na rdzę oraz fuzariozę – nadaje się dzięki temu do uprawy po kukurydzy i po pszenicy. Parametry jakościowe plasują HYACINTH F1 w grupie pszenic B-jakościowych z wysoką liczbą opadania i gęstością nasypową. Dzięki silnie rozwiniętemu systemowi korzeniowemu doskonale sprawdza się w uprawie na słabszych i suchszych stanowiskach pszennych.
Zalecana norma wysiewu od 110 do 160 ziarniaków/m2 (w zależności od terminu siewu i rodzaju stanowiska) - Niższe zakresy normy wysiewu polecane są przy wczesnym terminie wysiewu na stanowiskach o dobrej zasobności i kulturze.
Zalecana norma wysiewu od 110 do 160 ziarniaków/m2 (w zależności od terminu siewu i rodzaju stanowiska) - Niższe zakresy normy wysiewu polecane są przy wczesnym terminie wysiewu na stanowiskach o dobrej zasobności i kulturze.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,5 - 4 pkt.
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,5 - 4 pkt.
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 10 października (w zależności od regionu uprawy).
Tolerancja na CTU
Nie należy stosować herbicydów opartych o chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Gęstość wysiewu
Optymalna obsada wynosi od 700 do 750 kłosów/m² (w zależności od stanowiska)
Wczesny siew
110-120 ziaren/m²
Optymalny siew
130-160 ziaren/m²
Późny siew
170-190 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.