Strona główna / Pszenica Ozima Hybrydowa / HYVEGA
Katalogi
HYVEGA A/B
Pszenica ozima hybrydowa
Pszenica jakościowa, Pszenica chlebowa
3 x TOP: Plon, Jakość, Zdrowotność
- Bardzo wysoki potencjał plonowania – 110,1 % wzorca wg COBORU (A1, przedplon zbożowy),
- Najplenniejsza pszenica ozima w badaniach rejestrowych COBORU 2020 (Seria 2) – 110,5% wzorca A1 i 107,7% wzorca A2,
- Dobra zimotrwałość 3,5 pkt. w skali COBORU,
- Korzystny profil odpornościowy na mączniaka oraz choroby źdzbła i liści – średnio 7,6 pkt. wg. COBORU,
SU HYVEGA F1 (A) jest absolutnie nową, zarejestrowaną w 2022 w Krajowym rejestrze w Polsce odmianą pszenicy ozimej hybrydowej. Średni poziom plonowania odmiany SU HYVEGA F1 wyniósł 108,4% wzorca A1 oraz 106,6% wzorca A2. SU HYVEGA F1 cechuje się również bardzo korzystnym profilem zdrowotnościowym, szczególnie w kontekście rdzy brunatnej. DTR, septoriozy liści i plew oraz fuzariozy kłosów – średnio jest to 7,6 pkt. w skali COBORU. Dzięki wspomnianej, wysokiej zdrowotności kłosów, ziarno SU HYVEGA F1 było jednym z najlżej zanieczyszczonych DON, potwierdzając swą przydatność na cele konsumpcyjne również w sezonach o trudnych „szarpanych” żniwach. Jest to odmiana kompensacyjna, charakteryzująca się bardzo wysoką krzewistością i budująca plon przez liczbę ziarniaków w kłosie. Zalecana, bazowa norma wysiewu: od 100 do 150 ziarniaków/m2 (w zależności od terminu siewu i rodzaju stanowiska) - Niższe zakresy normy wysiewu polecane są przy wczesnym terminie wysiewu na stanowiskach o dobrej zasobności i kulturze.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,5 pkt. wg COBORU
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,5 pkt. wg COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 10 października (w zależności od regionu uprawy).
Tolerancja na CTU
Można stosować herbicydy zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Gęstość wysiewu
Optymalna obsada wynosi od 700 do 750 kłosów/m² (w zależności od stanowiska)
Wczesny siew
100-120 ziaren/m²
Optymalny siew
130-160 ziaren/m²
Późny siew
170-190 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.