Strona główna / / ARCHITEKT
Katalogi
ARCHITEKT A
Pszenica ozima
Pszenica jakościowa
Nowość!!!
Solidny od fundamentów po dach
- Średnio późna dojrzałość
- Bardzo dobry pakiet zdrowotnościowy zwłaszcza jeśli chodzi fuzariozę kłosów
- Posiada gen pch1 - podwyższona odporność na choroby podstawy źdźbła oraz wyleganie
- Wysoka jakość A/E
- Wysoka masa hektolitra
- Nadaje się do siewu pszenica po pszenicy.
„Łamliwość podstawy źdźbła to jedna z najważniejszych chorób pszenicy uprawnej. Jej sprawcą są grzyby patogeniczne. Występuje najczęściej podczas łagodnych zim i chłodnych wiosen. Na roślinach na pochwie liściowej pojawiają się bursztynowo-brązowe plamy, będące objawem infekcji. Podczas wegetacji infekcja przenosi się na podstawę źdźbła. Watowata grzybnia powoduje próchnienie i łamliwość podstawy źdźbła, którego skutkiem jest wyleganie łanu i może powodować ubytek plonu nawet do 50%.
Istnieje kilka źródeł odporności na łamliwość podstawy źdźbła, lecz jak dotąd tylko dwa geny zostały przeniesione do pszenicy uprawnej i warunkują odporność: Pch1 i Pch2. Gen Pch1 jest najbardziej efektywny, czyli znacząco wpływa na odporność odmian go posiadających na wyleganie a w konsekwencji
również na plon”.
Tomasz Szymański,
PM ds. zbóż konwencjonalnych
Istnieje kilka źródeł odporności na łamliwość podstawy źdźbła, lecz jak dotąd tylko dwa geny zostały przeniesione do pszenicy uprawnej i warunkują odporność: Pch1 i Pch2. Gen Pch1 jest najbardziej efektywny, czyli znacząco wpływa na odporność odmian go posiadających na wyleganie a w konsekwencji
również na plon”.
Tomasz Szymański,
PM ds. zbóż konwencjonalnych
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
4 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
- Można stosować środki zawierające w swym składzie chlorotoluron.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
220-250 ziaren/m²
Optymalny siew
250-290 ziaren/m²
Późny siew
290-370 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.