Strona główna / / SU TARROCA
Katalogi
SU TARROCA B
Pszenica ozima
Pszenica chlebowa
Nowość!
Wysoka tolerancja na suszę!
- bardzo wysoki i stabilny w latach poziom plonowania - najwyższy plon wśród pszenic w Czechach w 3 latach badań (2018-2020) - nawet 111% wzorca (badania UKZUZ),
- dobra tolerancja na suszę i wysoka wydajność zarówno w poziomie ekstensywnym jak i intensywnym,
- bardzo wysoka odporność na najgroźniejsze choroby,
- posiada gen odporności na choroby podstawy źdźbła - Pch1 oraz geny odporności na rdzę żółtą - Yr6 i Yr17,
- średniowysoka, o stabilnym źdźble i bardzo dobrej odporności na wyleganie,
- stabilna MTZ w różnych warunkach - tworzy duże i wyrównane ziarno (odmiana w typie pojedynczego kłosa).
Pszenica SU Tarroca cechuje się wysoką tolerancją na suszę, średnią wysokością roślin o silnym źdźble i za sprawą zdrowej podstawy źdźbła - wysoką odpornością na wyleganie.
SU Tarroca tworzy duże, wyrównane ziarno, o wysokiej i stabilnej w różnych warunkach masie tysiąca nasion. Jakość ziarna tej odmiany spełnia wymogi pszenicy chlebowej z klasy jakościowej B.
Pszenica ozima SU Tarroca jest odmianą w typie pojedynczego kłosa, oznacza to że plon uzyskiwany jest głównie z kłosa na pędzie głównym, a w mniejszym stopniu z rozkrzewień bocznych. W przypadku odmian w typie pojedynczego kłosa, zalecana obsada roślin jest wyższa, aby uzyskać efekt mniejszej ilości rozkrzewień bocznych - co warunkuje również nieco wyższą masę wysiewu, której nie zaleca się zmniejszać.
SU Tarroca tworzy duże, wyrównane ziarno, o wysokiej i stabilnej w różnych warunkach masie tysiąca nasion. Jakość ziarna tej odmiany spełnia wymogi pszenicy chlebowej z klasy jakościowej B.
Pszenica ozima SU Tarroca jest odmianą w typie pojedynczego kłosa, oznacza to że plon uzyskiwany jest głównie z kłosa na pędzie głównym, a w mniejszym stopniu z rozkrzewień bocznych. W przypadku odmian w typie pojedynczego kłosa, zalecana obsada roślin jest wyższa, aby uzyskać efekt mniejszej ilości rozkrzewień bocznych - co warunkuje również nieco wyższą masę wysiewu, której nie zaleca się zmniejszać.
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. w skali COBORU
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Odporność na choroby
Mączniak
Choroby podstawy źdźbła
Fuzarioza kłosów
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Liczba opadania
Profil
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Wartość cechy: 1 – bardzo niska; 5 – średnia; 9 – bardzo wysoka
Rozwój
Termin kłoszenia
Termin dojrzałości
Zimotrwałość
3,0 pkt. w skali COBORU
Wysokość roślin
Odporność na wyleganie
Struktura plonu
Potencjał plonu A1
Potencjał plonu A2
Gęstość łanu
Ilość ziaren w kłosie
MTZ
Odporność na choroby
Mączniak
DTR
Rdza brunatna
Septorioza liści
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
Charakterystyka jakościowa
Zawartość białka
Wskaźnik sedymentacyjny
Liczba opadania
Wydajność mąki T550
Objętość chleba ze 100g mąki
Wodochłonność
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Termin wysiewu
Od 15 września do 15 października
Tolerancja na CTU
Brak danych.
Gęstość wysiewu
Wczesny siew
230-240 ziaren/m²
Optymalny siew
240-280 ziaren/m²
Późny siew
280-360 ziaren/m²
Uwaga! Przedstawione na niniejszej stronie charakterystyki i opisy odmian zostały opracowane na podstawie wyników oficjalnych opublikowanych w Polsce przez COBORU (lub/i jego odpowiedniki w innych krajach Unii Europejskiej np.: w Czechach przez ÚKZÚZ, w Niemczech przez BSA), jak również najlepszej wiedzy i doświadczeń hodowców.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.
Ze względu na dużą zmienność warunków środowiskowych mogą odbiegać od wyników uzyskanych w praktyce rolniczej i dlatego należy je rozumieć jako informacje o jakości i potencjale plonowania.