Mimo iż aktualna wiosna zaskakuje nas ilością opadów (lokalnie wręcz zbyt obfitych) to jednak jest ona swoistym ewenementem. Szczególnie jeśli porównany ją do lat poprzednich. Zdążyliśmy się już niestety przyzwyczaić, że coraz częściej dotykają nas niedobory opadów w pierwszej połowie wiosny (dla przykładu marzec 2022) czy wręcz susza w drugiej jej części (maj/ czerwiec).
Sprawia to, że coraz trudniej o znaleźć odpowiednie warunki do przeprowadzenia niezbędnych zabiegów agrotechnicznych (takich jak nawożenie, odchwaszczanie, ochrona fungicydowa czy regulacja łanu).
Dziś jednak chciałbym spojrzeć na nieco inny problem związany z niedoborem wody, mianowicie jego wpływ na rozwój roślin. Coraz częstsza susza w okresie późnowiosennym sprawia, że końcowe fazy rozwoju późniejszych odmian pszenicy wypadają warunkach stresu spowodowanego niedostatkiem wilgoci. Ma to znaczący wpływ na finalne kształtowanie się plonu. Rośliny w takich warunkach reagują krótszym kwitnieniem oraz gorszym wypełnieniem ziarniaków, co bezpośrednio przekłada się na ich MTZ (drobniejsze ziarniaki) i ogólną wielkość zebranego plonu. Odwracając sytuację, odmiany wcześniejsze są w stanie szybciej osiągać kluczowe fazy rozwojowe – i dzieje się to w lepszych warunkach uwilgotnienia gleby. Sprawia to odmiany o krótszym rozwoju i wcześniejszej dojrzałości lepiej radzą sobie w warunkach późnowiosennego/ wczesnoletniego niedoboru wody. Z tego też powodu rolnicy na południu Europy (gdzie zjawisko niedoboru wody w trakcie wiosennej wegetacji jest doskonale znane) podczas wyboru odmian do uprawy kierują się w znacznie większym stopniu niż u nas wczesnością danej pszenicy.
Z tego względu do naszej jesiennej oferty w 2024 roku dołączy nowa, wspomniana wcześniej odmiana pszenicy hybrydowej – SU HYCARDI F1. Jest to bardzo wczesna odmiana o jakości chlebowej (B).
W doświadczeniach polowych wykazała się wysokim i bardzo wysokim poziomem plonowania. Dość powiedzieć, że w Niemczech w 2023 roku SU HYCARDI F1 plonowała o 14% wyżej niż znana również w Polsce odmiana pszenicy Chevignon.
Oprócz tego nasza nowa pszenica hybrydowa/ pszenica mieszańcowa cechuje się również bardzo dobrą odpornością na mączniaka a także rdzę brunatną i żółtą. Dodatkowo warto zwrócić również uwagę na coś co zyskuje ostatnimi czasy na znaczeniu, mianowicie posiada odporność na odglebowe wirusy mozaiki pszenicy i zbóż (SBCMV, SBWMV) oraz wirus smugowatej mozaiki pszenicy (WSSMV).
Najciekawsze w tej odmianie jest jednak to co zostawiłem na sam koniec: jest to pierwsza w naszej ofercie pszenic hybrydowych/ pszenic mieszańcowych (i programie hodowlanym tych pszenic jako takim) odmiana oścista! Dzięki temu doskonale sprawdzi się na terenach o dużej presji zwierzyny leśnej.
Michał Pepka
Manager ds. zbóż mieszańcowych i marketingu.