Słonecznik pasuje do obecnego krajobrazu, będąc rośliną w pełni dostosowaną do warunków uprawy w Polsce. Jego olbrzymim atutem na zmieniający się klimat jest dużo lepsza tolerancja na suchą i gorącą pogodę niż inne rośliny oleiste. Nic dziwnego zatem, że rolnicy są zainteresowani jego uprawą, co przyczynia się do powiększania areału uprawy tego gatunku. Jednakże, potrzebna jest większa ilość odmian, które będą w stanie osiągnąć lepsze wyniki w warunkach klimatycznych Polski.
W zarysie historycznym, słonecznik hodowany jest już od ponad 100 lat, przy czym około dwie trzecie globalnego obszaru uprawy słonecznika przypada Europie. Największym producentem słonecznika jest Ukraina (6,2 mln ha) oraz Rosja (7,9 mln ha).
Główne cele hodowlane: Plon i zdrowotność
Zdecydowanie najważniejszym celem hodowlanym jest osiąganie wysokiego i stabilnego plonu, nawet w niekorzystnych warunkach glebowo-klimatycznych.
Kolejnym, również bardzo ważnym celem hodowlanym, który jest silnie skorelowany z osiąganiem wysokiego i stabilnego plonu jest odporność na choroby. Szczególnie szkodliwe są 2 choroby: zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum) i szara pleśń (Botrytis cinerea). Stąd też, bardzo ważnym celem hodowlanym jest wyhodowanie odmiany o genetycznie wrodzonej odporności na powyższe patogeny chorobotwórcze.
Chociaż wiele celów hodowlanych udaje się osiągnąć i utrwalić, nadal istnieją spore oczekiwania wobec hodowców odnośnie: lepszej tolerancji stresu środowiskowego w warunkach suszy, gorącej czy zimnej pogody jak również odporności na choroby czy cech jakościowych, np. zawartości i jakości oleju, zawartości białka, wymłacalności czy wczesnego dojrzewania.
Uprawa słonecznika wspiera również produkcję miodu, nektaru i pyłku. W przyszłości, na rynku wczesno-dojrzewające odmiany będą odgrywać ważną rolę, ze względu na ciągle poszerzający się obszar uprawy słonecznika, szczególnie na nietypowych obszarach jego uprawy (region północny) oraz zmieniający się klimat.
Należy pamiętać, że olej słonecznikowy z nasion odmian linolowych (LL) jest bogaty przede wszystkim w kwasy omega-6 przy niewielkim stężeniu omega-3. Taką proporcję uznaje się za mniej korzystną w żywieniu. Dlatego hodowla niejako „uszlachetniła” słonecznik uprawiany na olej, tworząc odmiany wysoko zaolejone (m.in. DUET CL HO), szczególnie o bardzo wysokiej zawartości kwasu oleinowego, który zawiera dużo więcej kwasu omega-3, co wiąże się z dużo korzystniejszym stosunkiem kwasu omega-3 do omega-6. Natomiast słoneczniki LL zawierają jedynie około 20% tych kwasów tłuszczowych (omega-3) Tabela 1:
Tabela 1: Skład kwasów tłuszczowych odmian konwencjonalnych (LL) oraz wysoko-oleinowych (HO) w oparciu o łyżkę o objętości 15ml | ||
---|---|---|
Cecha | Odmiany linolowe – LL | Odmiany wysoko zaolejone - HO |
Ilość kalorii | 120 kcal | 120 kcal |
Zawartość tłuszczu | 14 g | 14 g |
Zawartość tłuszczy nasyconych | 1 g | 1 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) | 3 g | 11 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6) | 9 g | 0,5 g |
Źródło: “SUCCED – golden Opportunities“, 6/2022, strona 16
Olej słonecznikowy jest w stu procentach substancją naturalną i roślinną, dlatego oprócz tłuszczy nie zawiera dodatkowo żadnych białek, cukrów ani węglowodanów. A olej z uszlachetnionych odmian słonecznika HO (DUET CL) z wysoką zawartością kwasu oleinowego można uznać jako część współczesnego, prozdrowotnego odżywiania.
Dlatego też, oleje z wysoko-oleinowych odmia słonecznika z takich jak DUET CL oraz produkty spożywcze zawierające wysoko-oleinowe oleje słonecznikowe spełnią oczekiwania klientów świadomie dbających o swoje zdrowie. Oleje te są również odpowiednie w dietach obniżających cholesterol. Spełnienie minimalnych wymogów jakościowych wymaga absolutnej czystości odmianowej w chwili zbioru (co najmniej 200-metrowej odległości od odmian linolowych - LL), przechowywania i obróbki.
Odporność na herbicydy czyni uprawę słonecznika dużo łatwiejszą
W zależności od potrzeb rynku rolno-spożywczego i na skutek intensywnych prac hodowlanych stworzono szereg odmian różniących się typem i charakterystyką, które czasami są również połączone w ramach tej samej odmiany:
- słonecznik linolowy (LL): produkcja nasion i produkcja oleju
- wysoko-oleinowe słoneczniki (HO): > 80 % kwasu oleinowego; odpowiedni do głębokiego smażenia w produkcji spożywczej w wysokich temperaturach; bardzo korzystny stosunek kwasu omega-3 do omega-6
- obrane ziarna słonecznika: ziarna dla ptaków
- odmiany z tolerancją na herbicydy
Dobór nowych odmian
Jednakże, wyhodowanie odmiany odpowiedniej dla terenu Polski wśród setek odmian selekcjonowanych w stacjach hodowlanych, wymaga wszechstronnego systemu badawczego/diagnostycznego. Stąd SAATEN-UNION sprawdza i testuje odmiany na bardzo wczesnym etapie tworzenia mieszańca F1 a także odmiany już zarejestrowane w różnych warunkach w ponad 20 miejscach w Europie, oczywiście, także w Polsce. Dzięki wynikom badań uzyskanym w różnych warunkach można wybrać odmiany odpowiednie dla terenu Polski i północnej części Europy a także możliwe jest stworzenie zaleceń dotyczących ich uprawy. Oprócz plonowania i jakości pod kątem uprawy ważne jest, by odmiana dojrzewała wcześnie i powtarzalnie, o sztywnej niewylegającej łodydze oraz była zdrowa, szczególnie odporna na zgniliznę twardzikową i szarą pleśń. Wymienione wcześniej odmiany odporne na herbicydy również stają się co raz bardziej popularne.
- Odmiany F1 konwencjonalne: AUSTRALIA, VELKO
- Odmiany F1 sulfo-tolerancyjne tzw Express - tolerancyjne na tribenuron metylu: ALEXA SU, DAVERO SU
- Odmiany F1 CL „Clearfield” – odporne na imazamox: DUET CL HO, DRIVER CL, PRETORIA CLP
Dzięki intensywnym badaniom oraz systemowi selekcji, możliwe jest znalezienie odpowiednich odmian F1 dla obszarów uprawnych w Polsce oraz części Północnej Europy, które spełniają zmieniające się oczekiwania i wymagania zarówno rolników jak i przemysłu rolno-spożywczego oraz polityki rolnej w Europie.
Zespół Saaten-Union